Studentbostäder i Lund

Vackra Lund är Skånes tredje största stad och en av landets mest ikoniska studentstäder. Här kan du få utlopp för din innovationsrikedom, ingå i kreativa initiativ och ta dina studier till nästa nivå. Du blir en del av ett större sammanhang bland 40 000 andra studenter från världens alla hörn.  

Staden har en charmig stadskärna där kullersten och korsvirkeshus samsas med modern bebyggelse. Domkyrkan i Lund invigdes på 1100-talet och är Sveriges mest besökta kyrka. Lund visar stolt upp sin anrika historia med byggnader, torg och parker och är en av Sveriges äldsta städer. Njut av stadens härliga parker, ta en tur till Skrylle Naturreservat eller fika på något mysigt café. 

Vad krävs för att ansöka om en studentbostad?  

För att ställa dig i vår bostadskö behöver du endast vara 13 år. Du måste vara över 18 år för att ansöka om en studentbostad. För att få en studentbostad krävs ett studieintyg på att du läser minst 50 procent på universitet, högskola eller YH-utbildning.

Hur är studentlivet i Lund 

Lunds universitet har bedrivit sin verksamhet sedan 1600-talet och är idag rankat som ett av världens 100 bästa lärosäten. Här finner du ett av landets mest etablerade studentliv med en lång historia av studentaktiviteter som årligen sätter sin prägel på staden. I Lund är nations-liv, studentpubar, klubbar, föreningar och andra studentikosa sammanhang en stor del av stadens kultur. Vart fjärde år anordnas Lundakarnevalen, som är en stadsfestival som arrangerats av studenter sedan 1849. Lund har även ett ikoniskt valborgsfirande som är svårmissat som student.  

Staden är mycket cykelvänlig, med behagliga avstånd som enkelt avverkas på din tvåhjulade vän. Som student får du 25 procent rabatt på pendlingskort hos Skånetrafiken vid uppvisande av giltig studentlegitimation från Mecenat, WeStudents eller Studentkortet med den blå studentresesymbolen. Du tar dig enkelt runt Skåne med tåg eller buss. Malmö ligger endast knappa 20 minuter bort, och du når även enkelt Köpenhamn, Helsingborg eller Österlen.

 

Hur ansöker jag om en studentbostad i Lund?    

Våra studentlägenheter i Lund förmedlas i vår bostadskö. För att ansöka om en studentbostad gäller följande:  

Det första du behöver göra är att registrera ett konto i vår bostadskö. Från och med datumet du registrerat dig samlar du poäng per dygn. Du behöver inte studera för att ställa dig i kö och längre tid i kö innebär ökad chans att bli erbjuden en studentbostad. När du hittat en studentlägenhet som passar, är det dags att skicka in en intresseanmälan. Du får oftast besked inom tre veckor. För att ansöka behöver du ha fyllt i en komplett profil som innefattar:

  1. Kontaktuppgifter
  2. Studieintyg med beslutsdokument från CSN
  3. Samtycke till gratis registerutdrag 

Blir du erbjuden studentbostaden får du ett kontraktserbjudande skickat via mejl eller sms, där info om svarstid framgår. För att tacka ja, klickar du på länken och signerar.  

Har du övriga frågor om hur processen ser ut? Läs vår ansökningsguide för mer information om ansökningsprocessen.

Våra områden i Lund

 

Karta över våra områden i Lund