Vanliga frågor
Nedan kan du få svar på de vanligaste frågorna som kommer in. Om du inte hittar svar på din fråga är du alltid välkommen att höra av dig till oss via Mina sidor, alternativt till info@sbsstudent.se
Betalning och hyra
Vad händer om jag missar en betalning?
Hela hyran betalas i förskott och ska vara oss tillhanda senast på fakturan angivet förfallodatum, vanligtvis den sista vardagen före varje månadsskifte. Tänk därför på att göra din hyresbetalning minst två vardagar före varje månadsskifte för att den ska hinna bli bokförd i tid. Om du missar en betalning kommer vi inte att skicka ut en påminnelse, utan om inbetalning inte skett inom 10 dagar skickar vi vidare ärendet till inkasso.
Om du mot förmodan inte har fått din avi eller saknar uppgifter på den och det börjar närma sig slutet på månaden får du höra av dig till oss på info@sbsstudent.se så skickar vi den till dig.
Vad innebär det att jag har hyresfria månader?
Om du har hyresfria månader innebär det att du inte behöver betala hyra under vissa månader, ofta under sommaren. I sådana fall framgår detta tydligt i ditt kontrakt, är du osäker på vilken period detta avser kan du höra av dig till oss på info@sbsstudent.se och fråga. Perioden påverkas inte av eventuell uppsägning.
Får jag hyra ut lägenheten i andrahand?
Andrahandsuthyrning
Du måste alltid ansöka om tillstånd att hyra ut din bostad i andrahand. Skicka in en färdigifylld ansökan tillsammans med dokument som styrker ditt skäl till andrahandsuthyrningen. Blanketten hittar du här. Bor du i en studentbostad behöver vi också intyg som styrker att din andrahandshyresgäst är studerande under perioden. Observera att vi har en behandlingstid på en månad från dess att vi fått in en komplett ansökan. För att kunna godkänna en andrahandsansökan krävs ett beaktningsvärt skäl, exempelvis en utbytestermin eller tillfälligt arbete på annan ort under studieuppehåll. Vi godkänner minst en termin och max två terminer i följd.
Hyr du ut i din lägenhet i andra hand utan att först ha sökt och erhållit tillstånd från riskerar du uppsägning av ditt hyreskontrakt. Det är viktigt att vi vet vem som bor i lägenheten ifall något problem skulle uppstå, så att vi kan kontakta hyresgästen.
Personen som sedan hyr i andra hand måste vara tydlig om vart denna bor samt vem som står på lägenheten när de lämnar felanmälan eller liknande, så att vi vet att det gäller rätt lägenhet när vi kontrollerar det hela.
Observera särskilt att du ansvarar för lägenheten även under tiden du hyr ut den i andra hand. Det är du som står på hyresavtalet och ansvarar för att hyran blir betald, att inget går sönder i lägenheten samt att våra regler följs. Tänk på att informera personen du hyr ut till om allt de kan behöva veta om lägenheten, området, hemsidan, telefonnummer, sopsortering, hur tvättmaskin och torktumlare fungerar och så vidare.
Hur många får bo i min studentlägenhet?
Ditt kontrakt anger max antal som får bo i din bostad men är du osäker att du alltid välkommen att höra av dig till oss på info@sbsstudent.se. Så länge ni inte bor fler än tillåtet är det helt ok att din partner eller en inneboende flyttar in. Tänk bara på att du som kontraktsinnehavare ändå själv bär fullt ansvar för bostaden.
Kan jag byta min bostad mot en annan studentlägenhet?
Hittar du någon som vill byta bostad, och det finns ett särskilt skäl för bytet, kan du skicka in en bytesanökan tillsammans med dokument som styrker era skäl till bytet.
Blanketten hittar du här.
Hur ser jag till att få min post till lägenheten?
Glöm inte att göra adressändring och beställa eftersändning av post när ni flyttar in eller ut från lägenheten. Adressändringen gör du till Svensk Adressändring, antingen via telefon på nummer 020-97 98 99 eller deras webbplats på internet.
Boende och skötsel
Får jag installera tvätt- eller diskmaskin?
Hör av dig till oss för att kontrollera om installation är möjlig. För diskmaskin måste det dels finnas utrymme, elen måste vara anpassad och kökskranen utrustad med vattenavstängning. Detsamma gäller för tvättmaskin. Får du tillstånd till installation måste en fackman förbereda din bostad och utföra installationen och detta bekostas av dig som hyresgäst. Om det uppstår en el-eller vattenskada som har orsakats av att hyresgäst har installerat diskmaskin, tvättmaskin eller torktumlare utan tillstånd blir denna hyresgäst betalningsskyldig samt riskerar att hyresavtalet sägs upp.
Får jag måla eller tapetsera om?
Du får inte måla om din lägenhet utan att kontakta oss och den skall vara återställd till originalfärgen vid utflyttning. Tapetsering är inte heller tillåten.
Får man grilla på tomten?
Ja, men beakta att det inte är tillåtet att elda, tända ljus, marschaller, grilla eller liknande på loftgångar eller närmare än 4 meter från husen. Finns det grillplats ska denna i första hand användas
Är det tillåtet att röka i lägenheten?
Nej, rökning är förbjuden inne i lägenheterna samt i alla gemensamma utrymmen i byggnaden.
Får jag ha husdjur i lägenheten?
Om du har en egen studentlägenhet som hyrs ut omöblerad får du ha med dig husdjur. I korridorsrum eller lägenheter som hyrs ut möblerade är det dock inte tillåtet att ha husdjur, av hänsyn till allergiker.
Ska jag själv byta glödlampor och batteri till brandvarnare?
Ja, du får själv se till att byta batteri i brandvarnare och byta glödlampor som gått sönder. Detta gäller även på ställen som till exempel i ugnen och kylen. En brandvarnare med dåligt batteri brukar vanligtvis pipa till och från för att upplysa om att batteriet skall bytas. Glöm inte att testa brandvarnaren regelbundet, både för din egen och andra hyresgästers säkerhet. I vissa brandvarnare går det inte att byta batteriet, i dessa fall gör ni en felanmälan så kommer vi och sätter upp en ny.