Välkommen till din nya bostad

Vi önskar dig som nybliven hyresgäst välkommen hem, vi hoppas du får en trevlig tid hos oss på Studentbostäder i Norden!

Inflyttningsdag

Om du önskar flytta in tidigare behöver du kontakta oss via info@sbsstudent.se för att höra om detta är möjligt.

Du får tillträde från det på kontraktet angivna datumet så länge detta inte är en helgdag, då gäller första vardag efter detta datum. Se till att ha koll på vad ditt kontrakt säger samt våra rutiner angående nyckelkvittering, besiktningsprotokoll, trivselregler, felanmälan, och hyresinbetalning. Mer information om detta hittar du nedan.

Hyreskontrakt
Se till att du noggrant läst igenom ditt hyreskontrakt innan inflyttning så att du vet vilka regler som gäller. Studentbostäder är avsedda för att under studietiden utgöra bostäder för personer som studerar vid högskola eller universitet. I hyresförhållandet följs lagen om hyra av bostadslägenhet (´§481/1995). För dig som är student och bifogat ditt antagningsbesked så är hyreskontraktet gällande så länge du studerar. Upphör du med studierna av någon anledning måste du omgående kontakta oss.

Hyresavi

Din första hyresavi hittar du i vår boendeapp Avy (https://sbsstudent.se/boendeapp/). Innan inflyttningsdagen behöver du uppvisa betalning av din första hyresavi när du hämtar dina nycklar.

Hämta nycklar

I boendeappen under menyvalet "Bibliotek" och "Inflyttning" finner du information gällande nyckelutlämning i ditt område.

Kom ihåg att alltid kunna uppvisa ID och ditt digitala kontrakt. Det är viktigt att du är rädd om dina nycklar och att du vid utflyttning returnerar dessa. Det är absolut förbjudet att på egen hand kopiera nycklar.

Besiktningsprotokoll
Studentbostaden kommer ha besiktigats innan du flyttar in. Du kan sedan hitta protokollet i DinHyresvärd som du fått inlogg till med den första hyresavin. Skulle du inte hitta ditt protokoll är du välkommen att maila oss på info@sbsstudent.se så hjälper vi dig vidare.

Tänk på att noga läsa igenom ditt besiktningsprotokoll. Eventuella anmärkningar eller tillägg till protokollet måste vara oss tillhanda max åtta dagar från dess att du kvitterat ut nycklarna. Du skickar in dem genom att göra en felanmälan. Skicka in alla anmärkningar i en och samma felanmälan som du döper till ”tillägg till besiktningsprotokoll”, och beskriv tilläggen noggrant. Skicka gärna med bilder, det gör att ditt ärende kan hanteras snabbare.

Hemförsäkring

Hemförsäkring är ett krav för att bo hos SBS. Se därför till att ha en sådan tecknad till dagen du flyttar in.
Genom boendeappen har vi tillsammans med Hedvig försäkrat ditt hem, helt kostnadsfritt 30 dagar från och med tillträdesdagen och den börjar gälla förutsatt att du laddar ner boendeappen.
Gå in i boendeappen för att säkerställa att du fått en försäkring.

Adressändring
Du som bor i en studentbostad ska vara folkbokförd på adressen. När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket senast en vecka efter din flytt på www.skatteverket.se/flytta så att du får rätt folkbokföringsadress. Uppgifterna du behöver finner du i ditt hyreskontrakt.

Vanligtvis har man ett fyrsiffrigt lägenhetsnummer, men bor du med egen ingång utifrån (och alltså inte genom ett trapphus) är det siffrorna och bokstaven som följer efter gatuadressen som gäller. Skatteverket meddelar din nya adress till samtliga myndigheter. Behöver du eftersändning av din post beställer du det hos Svensk adressändring, www.adressandring.se.

Tänk på att om du planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du anmäla det till Skatteverket. Om du flyttar till ett annat nordiskt land ska du anmäla inflyttning i det andra nordiska landet.

Se även: