Städning i din studentbostad

Så länge du är hyresgäst hos oss är du ansvarig för din studentbostad och dess skick. Det är därför viktigt att du sköter den på rätt sätt och städar den regelbundet och noggrant. Här kommer lite information samt råd till er så att ni i högsta möjliga mån kan undvika att onödiga skador uppkommer. Tänk på att det är ett krav att du som hyresgäst ska ha en hemförsäkring för din studentbostad. Vid oaktsamhet och åverkan kan hyresgästen bli ersättningsskyldig, vilket kan innebära stora belopp om denne inte har en hemförsäkring.

Golv

Golv och golvmattor ska vårdas väl. De flesta material går att rengöra med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel (såpa eller diskmedel). Linoleummattor ska torkas med en väl urvriden trasa – använd endast milt rengöringsmedel, till exempel diskmedel eller såpa. Nästan alla golv inklusive parkett rengörs försiktigt med en lätt fuktig trasa eller mopp. Linoleumgolv fräschas dessutom upp med polish om de är slitna.

Kök

Skåp och snickerier torkas med fuktig trasa och milt rengöringsmedel. Rengör spis, ugn och fläkt regelbundet. Rengör fläktfiltret genom att lägga ner det i diskhon och fyll på med varmt vatten och såpa. Låt torka och sätt tillbaka i den rentorkade fläkten. Ett rent fläktfilter minskar nedsmutsning i resten av köket.

Rengör ugn med hjälp av ugnsrengöring – följ instruktionerna på flaskan. Rengör alltid ugnsplåtarna efter användning. Tips: Lägg folie i botten på ugnen och bakplåtspapper i ugnsplåten för att underlätta att hålla ugnen ren. Använd kastruller med plan botten – dåliga kastruller och stekplåtar kan medföra att spisplattor spricker, eller att spishällar blir skavda och brända. Hyresgästen kan bli betalningsansvarig för byte av platta eller spishäll. Spisen ger mer värme om plattor eller häll hålls rena. Glöm inte att göra rent bakom och bredvid spisen med jämna mellanrum.

Torka ur kyl och frys regelbundet. När du avfrostar frysen så hacka inte loss isen. Låt isen smälta t ex genom att ställa in en skål med varmt (ej kokande) vatten. Regelbunden avfrostning ger en jämnare temperatur och lägre energiförbrukning, vilket också medför mindre slitage på vitvarorna.

Tänk på att avfall från diskbänk blir snabbt fett i avloppet. Matrester och annat avfall fastnar lätt varför det är viktigt att inte kasta avfall i avloppen. I de orter där det är kalk i vattnet, exempelvis Kristianstad, så är det extra viktigt att se till att ni torkar upp ordentligt samt ser till att städa bort all kalk. Om ni låter kalket få fäste så kan det senare bli mycket svårt att få bort och i vissa extrema fall omöjligt. Städar ni regelbundet så bör ni inte få några bekymmer med att få bort kalken.

Tänk på att alltid torka upp vatten som kan ha hamnat på luckor, lådor eller annat när ni diskar. Det är viktigt att torka upp vattnet för att undvika fuktskador. Använd ett diskställ som har vattenuppsamling så inget vatten rinner iväg på diskbänken, tänk även på att tömma ur vattnet och torka av under diskstället ordentligt. Det är mycket viktigt att ni ser till att disken är helt torr innan ni ställer in något i skåp/lådor.

Badrum

En mjuk borste med ett milt rengöringsmedel är det bästa sättet att hålla badrum och toalett rena, utan att skada emalj, kakel eller porslin. Skurmedel repar vilket gör rengöringen svårare. Det är viktigt att badrummet regelbundet får torka och vädras. Avfall från tvättställ blir snabbt fett i avlopp. Hår och annat avfall fastnar lätt varför det är viktigt att inte kasta avfall i avloppen. Avlopp rensas genom att regelbundet ta loss hår och annat från bottenventilen. Detta skall lägenhetsinnehavaren själv ombesörja. Golvbrunn i bad-och duschrum är försedda med ett vattenlås, som fungerar som översvämningsskydd. För att förhindra översvämningar och dålig lukt måste vattenlåset rensas regelbundet. Lyft gallret, som täcker golvbrunnen och torka bort hår och andra rester som fastnat i gallret. Borsta rent brunnen och spola den sedan med handduschen. Sätt tillbaka gallret och kontrollera att det finns vatten i golvbrunnen. Om vattennivån sjunker, vilket den gör om den ej har använts under en längre tid, uppstår dålig lukt. Ammoniak, skurpulver, starka rengöringsmedel och skurnylon bör undvikas på samtliga material. Vänligen se vår instruktionsfilm kring hur du rensar vattenlåset i handfatet här: 

Tänk på att torka av badrumsskåpet om det blivit fuktigt för att undvika fuktskador. Om ni torkar tvätt i lägenheten så får ni enbart göra detta i badrummet, badrumsdörren bör även lämnas öppen. Vi har tyvärr vid flera tillfällen sett att golv och väggar blivit missfärgade i badrummet på grund av hårfärgning, detta kan bli mycket kostsamt för den som orsakat skadan.

För att ventilationen ska fungera är det viktigt att de ventiler som sitter i kök och badrum inte är igentäppta, så städa därför ordentligt. Du kan testa funktionen genom att hålla ett tunt toalettpapper över frånluftsventilen i badrummet. Om det sitter kvar med utsugets hjälp fungerar ventilationen som den ska. I många lägenheter finns det även luftintag i fönster, tänk på att dessa ska vara öppna och täck inte för dem. Det är väldigt viktigt att du skickar in en felanmälan om fläkten i badrummet skulle sluta fungera.

Se även: