Studentbostäder i Stockholm

Stockholm är inte bara en av världens vackraste huvudstäder, det är också Sveriges största studentstad med mängder av aktiviteter och möjligheter för den som väljer att lägga sin studieperiod här. Här finns det något för alla, med en uppsjö möjligheter vare sig du söker fritidsaktiviteter, sociala sammankomster, extrajobb eller karriärmöjligheter. Låt inte storleken skrämma dig. Lättillgänglig kollektivtrafik gör det enkelt att ta sig runt och upptäcka allt från muséer, grönområden och landmärken, till restauranger och shopping.  

Öarna och möjligheternas stad har kommit att bli en av våra mest uppskattade studentstäder som fortsätter att öka i popularitet. Här finner du många av landets främsta lärosäten, universitet och högskolor. Stockholm tillåter dig som student att upptäcka dig själv och dina drömmar.  

Vad krävs för att ansöka om en studentbostad i Stockholm?  

För att ställa dig i vår kö behöver du endast vara 13 år. Du måste vara över 18 år för att ansöka om en studentbostad. För att få en studentbostad krävs ett studieintyg på att du läser minst 50 procent på universitet, högskola eller YH-utbildning.

Hur är studentlivet i Stockholm 

Det råder ingen brist på aktiviteter, nöjen eller sysselsättningar. Stadens lärosäten jobbar aktivt med olika initiativ för ett rikt och trivsamt studentliv med studentpubar, evenemang och liknande. Utöver det har många muséer gratis inträde och håller man utkik finns det gott om studentrabatter och erbjudanden att tillgå.  

Vare sig du färdas med tunnelbana, buss, tvärbana, pendeltåg eller båt, finns det ofta ett smidigt sätt att ta sig från A till B. Att dagligpendla är en naturlig del av många stockholmares vardag. Med ett SL-kort reser du som student för en rabatterad månadsavgift med all kollektivtrafik i Stockholms län. Om du föredrar att cykla, har Stockholm ett välutvecklat cykelbanenätverk som gör det enkelt att ta sig runt och utforska.

 

Hur ansöker jag om en studentbostad i Stockholm?  

Våra studentlägenheter i Stockholm förmedlas i vår bostadskö och via Bostadsförmedlingen i Stockholm. För att ansöka om en studentbostad gäller följande:  

Det första du behöver göra är att registrera ett konto i vår bostadskö. Från och med datumet du registrerat dig samlar du poäng per dygn. Du behöver inte studera för att ställa dig i kö och längre tid i kö innebär ökad chans att bli erbjuden en studentbostad. När du hittat en studentlägenhet som passar, är det dags att skicka in en intresseanmälan. Du får oftast besked inom tre veckor. För att ansöka behöver du ha fyllt i en komplett profil som innefattar:

  1. Kontaktuppgifter
  2. Studieintyg med beslutsdokument från CSN 
  3. Samtycke till gratis registerutdrag 

Blir du erbjuden studentbostaden får du ett kontraktserbjudande skickat via mejl eller sms, där info om svarstid framgår. För att tacka ja, klickar du på länken och signerar.  

Har du övriga frågor om hur processen ser ut? Läs vår ansökningsguide för mer information om ansökningsprocessen. 

För dig som ansöker om en studentlägenhet via Bostad Stockholm behöver du först och främst registrera dig som bostadssökande. Det kostar 200 kronor om året att vara med i bostadskön och du kan registrera dig från dagen du fyller 18 år. Du ansvarar själv för att söka bland studentlägenheterna som annonseras, håll utkik efter de som är märkta student eller studentkorridor. De flesta bostäder annonseras under kort tid, cirka 2 dagar. Håll därför utkik dagligen och ofta. På Bostad Stockholms hittar du en tydlig guide som enkelt tar dig genom ansökningsprocessen.  

 

Våra områden i Stockholm

 

Karta över våra områden i Stockholm