Studentbostäder i Malmö

Välkommen att studera i charmiga och mångsidiga Malmö! Här finner du som student ett sprudlande barliv, härliga parker och grönområden. Inte minst ett brett utbud aktivitetsmöjligheter och ett rikt kulturliv. Ta en tur upp i Turning Torso eller häng på stranden i Ribersborg, besök ett museum eller fika på ett mysigt café. Om inte det vore nog, ligger Köpenhamn endast en kort tågresa bort. En välplanerad kollektivtrafik gör det enkelt att ta sig runt staden som också är väldigt cykelvänlig.  

Malmö växer så det knakar och har de senaste åren varit en av de snabbast växande städerna i Sverige. Med det har även möjligheter för dig som student ökat, med fler möjligheter till såväl aktivitet, sociala sammanhang som extrajobb och karriärmöjligheter.

Vad krävs för att ansöka om en studentbostad i Malmö?  

För att ställa dig i vår kö behöver du endast vara 13 år. Du måste vara över 18 år för att ansöka om en studentbostad. För att få en studentbostad krävs ett studieintyg på att du läser minst 50 procent på universitet, högskola eller YH-utbildning.

Hur är studentlivet i Malmö 

Malmös studentliv har en bra mix av familjär studentatmosfär och storstadspuls. Du kan enkelt engagera dig i kårliv eller söka nöjen och sammanhang utanför lärosätenas initiativ, valet är ditt! Det finns mycket att upptäcka med en uppsjö av studentvänliga aktiviteter. Många muséer har gratis inträde och du finner studentrabatter lite här och var. Varje år anordnas den populära Malmö-festivalen där du får chans att se världsartister, gå på olika event och prova mat från världens alla hörn. En falafel i världsklass ligger aldrig långt bort i denna charmiga stad.  

Malmö ligger beläget i Sydvästra Skåne, granne med kontinenten. Med Öresundståg tar du dig på dryga 30 minuter västerut till Köpenhamn, eller norrut hela vägen till Göteborg. Skånetrafiken trafikerar hela länet samt Malmö stad. Som student har du 25 % rabatt på pendelkort med giltig studentlegitimation från Mecenat, WeStudents eller Studentkortet. Malmö är en väldigt cykelvänlig stad med det mesta inom cykelavstånd.

 

Hur ansöker jag om en studentbostad i Malmö?    

Våra bostäder i Malmö förmedlas via vår bostadskö och Boplats Syd.

För att ansöka om en bostad via vår bostadskö gäller följande:  

Det första du behöver göra är att registrera ett konto i vår bostadskö. Från och med datumet du registrerat dig samlar du poäng per dygn. Du behöver inte studera för att ställa dig i kö och längre tid i kö innebär ökad chans att bli erbjuden en studentbostad. När du hittat en studentlägenhet som passar, är det dags att skicka in en intresseanmälan. Du får oftast besked inom tre veckor. För att ansöka behöver du ha fyllt i en komplett profil som innefattar:

  1. Kontaktuppgifter 
  2. Studieintyg med beslutsdokument från CSN 
  3. Samtycke till gratis registerutdrag 

Blir du erbjuden studentbostaden får du ett kontraktserbjudande skickat via mejl eller sms, där info om svarstid framgår. För att tacka ja, klickar du på länken och signerar.  

Har du övriga frågor om hur processen ser ut? Läs vår ansökningsguide för mer information om ansökningsprocessen. 

Om du ansöker om en studentbostad via Boplats Syd behöver du först och främst skapa ett konto och betala en köavgift på 300 kronor per år. Därefter fyller du i information om boendesituation, inkomst och eventuella anmärkningar. Du ser nu vilka bostäder du kan ansöka om. På Boplats Syds hemsida finner du en guide med sex enkla steg för hur du söker en studentbostad. 

 

Våra områden i Malmö

 

Karta över våra områden i Malmö