Studentbostäder i Luleå

Välkommen till Luleå – Norrbottens pärla och ett högteknologiskt näste! Luleå är en av norra Sveriges största städer som ligger beläget i nordöstra delen av landet med kustlinje mot Bottenviken. Närheten till vattnet gör sig ständigt påmind med en stadskärna som ligger vackert mellan fjärdar. Luleå har även en rik historia som genomsyrar dess bebyggelse. Gammelstad Kyrkstad är en stadsdel som består av en medeltida stenkyrka och hundratals små kyrkstugor. Området finns med på UNESCO:s världsarvslista och porträtterar det gamla Sverige som få andra platser. Luleå kallas ofta för Stålstaden på grund av den omfattande stålindustri och omfattande forskning som bedrivs här.  

Luleås tekniska universitet är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet med omkring 20 000 studerande. Universitetet har en tyngdpunkt inom det tekniska området men erbjuder även undervisning inom en rad andra områden. LTU attraherar en varierad demografi med folk från hela världen. Även Nordiskt Flygteknikcentrum är en väldigt uppskattad Yrkeshögskola vars studenter berikar studentlivet i Luleå. Luleå en mångsidig studentstad att växa i.

Vad krävs för att ansöka om en studentbostad i Luleå?  

För att få hyra en studentbostad i Luleå krävs det att du under din boendeperiod är heltidsstuderande på universitet, högskola, yrkesutbildning eller riksgymnasium. Dvs. studier som omfattar minst 30 hp per termin där du måste klara minst 15 hp eller motsvarande inom din utbildning. Du har rätt att under din studietid söka 2 terminers uppehåll genom att mejla oss på info@sbsstudent.se.

Hur är studentlivet i Luleå 

Studentlivet i Luleå beskrivs ofta som trivsamt och inspirerande. Det finns gott om aktiviteter och möjligheter till både fritidssysselsättning och extrajobb. Stadens nordliga läge gör det lätt att utföra diverse vinteraktiviteter vare sig du vill åka slalom, längdskidor eller skridskor på någon av stadens härliga sjöar. Vid varmare väder är närheten till havet en tillgång. Ta en tur ut i skärgården eller promenera längst strandpromenaden, fika på ett mysigt café eller umgås med vänner i en park. Universitetets studentkår anordnar en mängd olika aktiviteter och initiativ för ett rikt och socialt studentliv, och kring campus finns det gott om möjligheter till socialt umgänge.  

För den som vill utforska närliggande städer erbjuds såväl buss- som tågtrafik. Du tar enkelt bussen till Piteå på knappa timmen. Det går även direkttåg till Umeå och Kiruna. I Luleå finner du en välutvecklad kollektivtrafik med busslinjer som tar dig runt staden. Som student åker du med rabatterat pris. Stadens storlek gör den även cykelvänlig.

 

Hur ansöker jag om en studentbostad i Luleå?    

SBS nationella bostadskö hittar du studentbostäder på fler orter. Du kan redan nu ställa dig i bostadskön.

Våra studentbostäder i Luleå förmedlas genom Studentbostadsservice 

Om du sökt en utbildning som uppfyller kraven, men ännu inte påbörjat studierna, kan du söka en bostad redan nu!  

Så fungerar bostadskön: 
Studentbostadsservice publicerar lediga lägenheter på deras hemsida under fliken Lediga lägenheter. Lägenheterna finns tillgängliga för intresseanmälan under en begränsad tid, vilket innebär att du som student själv behöver hålla utkik efter en passande bostad. 

  • Du gör en intresseanmälan via deras hemsida. 
  • När tiden för intresseanmälan stängts, skickas ett erbjudande till de 3–5 personer med längst kötid.  
  • Man kan göra flera intresseanmälningar samtidigt men kan bara få erbjudande från tre bostäder åt gången. Om man blir erbjuden fler än en bostad, kan man endast tacka ja på ett av dem.  
  • Man kan ta bort sin intresseanmälan så länge anmälan är öppen.  

Se till att fylla i din profil med korrekt information. Erbjudan om bostad skickas till din angivna mejladress samt syns under ”Min bostadskö”. Glöm inte att även hålla koll på din skräppost – då en del erbjudan hamnat där. Om man inte svarar på erbjudande så mister man sin kötid.  

Mer information finner du enkelt på studentbostadsservice.se.

Våra områden i Luleå

Karta över våra områden i Luleå