Lär dig skapa en studentbudget som fungerar

Studentlivet kan vara härligt och spännande, men för de flesta är det också ekonomiskt utmanande.

För att få koll på ekonomin under studierna kan det vara en bra idé att skapa en fungerande studentbudget. Här ger vi dig enkla och smarta tips längs vägen!

Så här skapar du en studentbudget – 3 tips för att komma igång!

1. Se över dina inkomster

Undersök vilken inkomst du kommer att ha under dina studier. Som student kan den bestå av studiemedel och inkomster från exempelvis extrajobb.

2024 har glädjande nog det statliga studiemedlet höjts. Som heltidsstuderande kan du få 13 156 Kr från CSN

  • Lån: 9 168 kr
  • Bidrag: 3 988 kr

Under vissa förutsättningar kan du även få tilläggslån och tilläggsbidrag.

Tilläggslån

Tilläggslån kan du söka om du tidigare har arbetat. Det är ett komplement till studiemedlen och du som söker måste uppfylla vissa kriterier.

Kriterier för tilläggslån:

  • Du fyller som lägst 25 år under det år du söker tilläggslån för.
  • Du har tjänat minst 237 795 kr under kalenderåret före det år du börjar studera.
  • Du har studiemedel för samma veckor du söker tilläggslån för.
  • Du studerar i Sverige, Schweiz eller inom EU/ESS

Tilläggsbidrag

Tilläggsbidraget är till för dig som har barn. Som exempel kan du få 756 kr i månaden om du har ett barn, studerar heltid och har studiemedel.

För att få tilläggsbidrag behöver du uppfylla följande kriterier:

  • Du har studiemedel för samma veckor du söker tilläggslån för.
  • Du är vårdnadshavare för det barn du söker tilläggsbidrag för

Kom ihåg att planera eventuella extrainkomster! Om du tar fullt studiemedel får du inte tjäna mer än 110 995 Kr per halvår, ett så kallat fribelopp. Skulle du tjäna mer än så kan du bli återbetalningsskyldig.

2. Få koll på dina fasta utgifter

Att ha koll på dina fasta utgifter som student är A och O. Ofta finns det mycket pengar att spara varje år genom att skära ner på återkommande utgifter, små som stora.

Kanske finns det vissa mindre nödvändiga poster som du kan avvara eller justera?

Exempel på fasta utgifter:

  • hyra
  • mat
  • träning
  • hygien
  • kläder
  • telefon
  • transport
  • nöjen

När det gäller hyra rekommenderar vi dig att utforska studentbostäder som har en förmånlig månadsavgift. Registrera dig som sökande och hitta din studentbostad hos oss!

3. Skapa en kalkyl för din studentbudget

Det underlättar att ha din månadsbudget nedskriven. Skriv ner din inkomst och dina månatliga utgifter i ett dokument på datorn, i telefonen eller i ett anteckningsblock. Se till att din studentbudget uppdateras och justeras löpande vid behov, om din inkomst eller dina fasta utgifter förändras.

I ett sådant dokument blir det enkelt att väga dina utgifter mot din inkomst. Här vill du naturligtvis inte ligga på minus.

Så håller du nere dina utgifter – 6 användbara tips!

1. Planera veckans måltider

Försök att hålla nere din matbudget som student. Att köpa hämtmat eller äta ute på restaurang tömmer ditt konto snabbt. Gör istället en matplan för veckan och följ den. Dra ihop ett storkok på helgen och du har matlådor för flera dagar. Det är inte bara billigare att laga mat hemma, utan också mer hälsosamt!

2. Handla billigt

Bli medlem hos någon av livsmedelskedjorna. Där kan du som student få förmånliga och personligt anpassade erbjudanden. Vissa kedjor ger dig cashback i form av bonuscheckar att handla för. Använd kuponger, jämför olika varumärkens kilopris och handla efter säsong.

3. Undvik krediter och avbetalningar

Undvik att handla på kreditkort eller långa avbetalningar. Handla bara för de pengar du faktiskt har och kan avvara. Har du inte råd – spara ihop pengarna eller skippa köpet!

Se till att spara ihop en buffert för att ha marginal för oväntade utgifter, så att du inte behöver ta dessa på kredit.

4. Jämför och förhandla dina avtal och abonnemang

Vare sig det är mobil, el eller bredband brukar det löna sig att jämföra olika leverantörer. För vissa tjänster finns smidiga jämförelsesajter. Här kan det finnas mycket pengar att spara! Var heller inte rädd för att förhandla. Konkurrensen är hög och företagen vill gärna ha just dig som kund, så försök att förhandla dig till en så bra deal som möjligt.

5. Köp begagnat istället för nytt

Cirkulera mera! Kurslitteratur, kläder, möbler – det mesta finns att hitta begagnat. Och mycket av det som säljs är i många fall knappt använt. Håll koll på köp- och säljsajter, grupper på Facebook och i second-hand butiker. Här finns stora möjligheter att spara pengar!

6. Sälj det du inte behöver

På samma sätt som du kan köpa begagnat så finns det många fler som vill köpa begagnat. Sälj sådant som du inte använder! Ta för vana att regelbundet rensa bland kläder och saker som du inte har användning för längre. Sälj dem sedan enkelt via exempelvis Tradera, Blocket eller olika köp- och säljgrupper på Facebook.

Att sälja av saker kan ge ett välkommet tillskott i plånboken!

Att hantera din ekonomi som student kräver disciplin och planering. Genom att följa dessa tips kan du lära dig att skapa en studentbudget som fungerar och få dina pengar att räcka till varje månad.

Se även: