Hur pluggar man till högskoleprovet? – Tips och råd

Högskoleprovet erbjuder en möjlighet för dig som vill bli antagen till en utbildning, men kanske inte har de betyg som krävs. Att studera inför högskoleprovet kan kanske kännas överväldigande, men med rätt förberedelser ökar du dina chanser till ett bra resultat. Här går vi igenom hur provet är upplagt, vilka delar du bedöms på och tips på hur man bäst pluggar till högskoleprovet.

Vad är högskoleprovet?

Högskoleprovet bedömer hur god förmåga du har att klara av studier på högskola eller universitet. Provet är indelat i kvantitativa och verbala delar som skrivs under en och samma dag. Att skriva högskoleprovet kan öka dina chanser att komma in på utbildningar där det ställs högre krav på dina betyg. För vissa högskolestudier räcker det alltså inte att du har grundläggande behörighet. Det är dock inte alla utbildningar som har intagning på resultat från högskoleprovet. För att se om det är nödvändigt för dig att studera inför högskoleprovet kan du titta på antagningsstatistiken för den utbildning du vill söka.

Högskoleprovets delar

Högskoleprovets delar består av 160 uppgifter som skrivs under totatalt fem provpass.

De verbala delarna:

ORD – Ordförståelse
LÄS – Svensk läsförståelse
MEK – Meningskomplettering
ELF – Engelsk läsförståelse

De kvantitativa delarna:

XYZ – Matematisk problemlösning
KVA – Kvantitativa jämförelser
NOG – Kvantitativa resonemang
DTK – Diagram, tabeller och kartor

Varje rätt svar på provet ger en poäng och omvandlas sedan till ett slutresultat som har ett värde mellan 0 och 2. Provresultatet anges i två decimaler, där alltså 0.00 är det lägsta och 2.00 är det högsta.

Hur pluggar man till högskoleprovet?

Självklart går det bra att plugga till högskoleprovet, även om du inte kan förbereda dig som inför ett vanligt prov. Det går inte att veta vilka frågor som provet kommer innehålla, men du kan förbereda dig genom att se till att repetera och fördjupa dina kunskaper i de olika delarna. Så hur pluggar man bäst till högskoleprovet? Exempelvis genom att göra tidigare högskoleprov. Här delar vi med oss av tips som hjälper dig när du ska studera inför högskoleprovet.

1. Gör en studieplan

Gör en realistisk plan för dina förberedelser. Avsätt tid varje vecka för att studera ämnen som rör samtliga delar och följ planen konsekvent.

2. Öva på tidigare prov

Genom att öva på gamla högskoleprov får du en känsla för hur provet är uppbyggt samt vilken typ av frågor som kan komma. Det kan ge dig en uppfattning om vilka kunskaper du behöver fördjupa. Dessutom kan du klocka dig själv och lära dig hantera tidsbegränsningar.

3. Läs

Läs mycket på både svenska och engelska för att ge dig själv en god chans att klara de verbala delarna. Läs ordlexikon, nyhetstidningar och böcker av alla slag.

4. Lär dig prefix och suffix

Lite längre ord är ofta sammansatta av ett eller flera mindre ord som härstammar från latin: prefix och suffix. Enkelt förklarat är prefix den inledande delen av ett ord (exempelvis pre-, re-, inter-) och suffix den avslutande delen (exempelvis -ande, -ism, -tion). Samlingsnamnet för dessa ”påhäng” är affix. Genom att lära dig många vanliga prefix och affix kan du förstå ett ords betydelse även om du inte känner till ordet sedan tidigare. Det är ett användbart verktyg när du ska förbereda dig för högskoleprovets ordförståelse och meningskomplettering.  

5. Repetera matematik

Hur pluggar man matte till högskoleprovet egentligen? Ett bra sätt att förbättra dina kunskaper i matematik är att söka bland övningar och videos på nätet. Har du matteböcker kvar från gymnasiet kan det vara en god idé att plocka fram dem och repetera gamla uppgifter.

Hur pluggar man matte inför högskoleprovet?

De kvantitativa delarna består av matematiska uppgifter och uppgifter som mäter logiskt tänkande. Att plugga matte inför högskoleprovet kan kännas utmanande, men med rätt förberedelser kan du damma av dina mattekunskaper och se till att båda bredda och fördjupa dem. Här följer några tips på hur man pluggar matte inför högskoleprovet.

1. Repetera grundläggande matematik

Se till att du behärskar de grundläggande koncepten inom aritmetik, algebra, geometri, statistik och funktionslära.

2. Använd resurser online

Det finns många onlineverktyg och appar som erbjuder interaktiva övningar och förklaringar inom matematik.

3. Öva på diagram

Lär dig att avläsa diagram och tabeller. En av provets kvantitativa delar mäter just denna kunskap.

4. Gå igenom gamla prov

Genom att öva på matematikdelar från gamla högskoleprov får du en bättre förståelse för frågornas upplägg och svårighetsgrad. Du får också chans att lära dig lösa olika problem under tidspress.

Högskoleprovet – FAQ

Jag har bytt namn efter att jag anmält mig till högskoleprovet. Hur gör jag då?

Du behöver uppdatera ditt anmälningskonto om du bytt namn efter att du anmält dig till provet. Logga in på dina sidor på hogskoleprov.nu och välj Hämta uppgifterna igen för att uppdatera ditt anmälningskonto.

Kan jag skriva högskoleprovet om jag är under 18 år?

Åldersgränsen för att få skriva högskoleprovet är 18 år. Är du under 18 år vid provtillfället kan du ändå få skriva provet om

  • du har godkända resultat från en utbildning som motsvarar gymnasieskolan
  • du började gymnasiet innan du fyllde 16 år och nu går i årskurs två som lägst
  • du fyller 18 år under samma år som du ska skriva högskoleprovet.

Kan jag byta provort?

Om du redan har betalat anmälningsavgiften kan du kontakta UHR för att byta provort, men endast om anmälan är öppen. Är anmälan stängd kan du inte längre byta.

Vad kostar det att göra högskoleprovet?

Anmälningsavgiften för högskoleprovet är 550 kronor och måste vara betald innan sista anmälningsdatum.

Vad behöver man ha med sig till högskoleprovet?

Till högskoleprovet tar du med

  • giltig legitimation (obligatoriskt)
  • blyertspennor och stift alternativt pennvässare
  • suddgummi
  • överstrykningspenna
  • rak linjal
  • öronproppar.

Säkra boendet tidigt med SBS

Följ dessa råd när du ska studera inför högskoleprovet och kom ett steg närmre din drömutbildning. Om du blir antagen och behöver en bostad på din studieort kan du hitta den hos oss. SBS Studentbostäder har studentbostäder och ungdomsbostäder i flera högskolenära orter.

Börja i tid och håll koll på viktiga datum för både ansökan och boende. Lycka till!

Se även: