Antagningsbesked 2025 – Vad behöver man tänka på?

Ditt antagningsbesked, och inte minst väntan på beskedet, är en mycket spännande del av resan mot att börja på universitet eller högskola. Det är här du får veta om du blivit antagen, struken eller står som reserv till de utbildningar du sökt.

Oavsett besked är det viktigt att veta vad som gäller och vad du behöver göra för att säkra din plats. I denna text reder vi ut allt du behöver tänka på inför ditt antagningsbesked 2025, hur antagningsstatistik kan hjälpa dig inför beskedet och var du hittar Universitets- och högskolerådets (UHR) antagningsstatistik.

Antagningsbesked – vad är det?

Antagningsbesked är själva svaret på om du har blivit antagen, reservplacerad eller fått avslag på de utbildningar du sökt. Det skickas ut i två omgångar – första och andra urvalet. Det är på antagning.se som du får ditt besked.

Första antagningsbeskedet

Det första antagningsbeskedet är det viktigaste, eftersom det ger dig möjlighet att tacka ja eller nej till de platser du erbjuds. Om du blivit antagen till flera utbildningar kan du endast tacka ja till en utbildning på heltid, men det går att kombinera deltidskurser. Det är också i detta skede du ser om du står som reserv till någon utbildning. För att behålla din plats på de utbildningar som du blivit antagen eller reservplacerad till måste du aktivt tacka ja, annars stryks din plats.

Andra antagningsbeskedet

Det andra beskedet visar de slutgiltiga antagningarna efter att reserver kallats in. Även om du inte blir antagen under andra antagningsbeskedet finns fortfarande chans för dig som reserv att få en plats, om någon som har blivit erbjuden en plats hoppar av. Håll noga koll på detta besked och var redo att agera snabbt för att inte missa din chans.

När kommer antagningsbeskedet?

Exakt datum för antagningsbesked varierar från år till år, och såklart beroende på om det gäller antagningsbesked för sommarkurser, vårterminen eller höstterminen. För antagningsbeskedet 2025 gäller följande:

Antagningsbesked vårterminen

För vårterminen 2025 kommer det första antagningsbeskedet den 10 december 2024, och det andra beskedet följer kort därefter. Var beredd att snabbt tacka ja eller nej.

Antagningsbesked höstterminen

För höstterminen 2025 skickas det första beskedet ut den 10 juli, och det andra beskedet kommer senare samma månad. Detta gäller både heltidsprogram och kurser.

Antagningsbesked sommarkurser

Ditt antagningsbesked till sommarkurser 2025 får du den 28 april.

När antagningsbeskedet har kommit kan du se det som inloggad på antagning.se, alltså samma hemsida som du också sökt utbildningarna på. Där ser du också fler detaljer om varje utbildning.

Hitta antagningsstatistik

Vill du veta mer om dina chanser för att bli antagen? Då är antagningsstatistik ett användbart verktyg. På Universitets- och högskolerådets (UHR) antagningsstatistik kan du bland annat se tidigare års antagningspoäng, hur många som blivit antagna till olika program och kurser samt i vilka urvalsgrupper.

Antagningsstatistik kan ge dig en uppfattning om vilka betyg eller testresultat som vanligtvis krävs för att bli antagen. Om du tror att du har goda chanser att komma in på någon av dina kurser kan du börja planera för din troliga studietid redan innan du fått antagningsbeskedet, exempelvis genom att söka bostad och planera din studentbudget – även om det såklart inte är helt säkert att du kommer in förrän du faktiskt har fått ditt besked. På UHR.se hittar du antagningsstatistik för olika kurser, program och lärosäten för olika år och terminer.

Hitta boende i tid

Förutom att hålla koll på beskedet är det alltså viktigt att planera för boendet. Studenter som blir antagna behöver ofta flytta snabbt, särskilt om utbildningen är på annan ort. Genom att redan nu ställa dig i bostadskö hos SBS ökar dina chanser att hitta ett tryggt och prisvärt boende. Lycka till med antagningen!

Se även: