Ansökan till universitet/högskolan – vad ska man tänka på?
När det är dags att ansöka till högskola eller universitet finns en hel del att hålla koll på för att allt ska bli rätt. Du måste bland annat ha koll på sista ansökningsdatum till universitetet/högskolan, veta vilka dokument du ska lämna in och ha bestämt dig för vilken utbildning du allra helst vill läsa.
För att göra det enklare för dig har vi samlat allt du behöver veta – från viktiga ansökningsdatum och hur du ställer dig i bostadskö till hur du gör din ansökan till universitet komplett och korrekt.
Ansökningsdatum och ansökningsperiod till universitet
När du ska ansöka till högskola är det väldigt viktigt att ha koll på viktiga ansökningsdatum till universitetet. Ansökningsperioden till universiteten är den månad du har på dig att söka din utbildning, från att anmälan öppnar till sista ansökningsdatum. När ansökningsperioden och sista ansökningsdatum har passerat kan du inte längre söka utbildningen.
- Vårterminen: Ansökan öppnar i mitten av september och stänger i mitten av oktober.
- Höstterminen: Ansökningsperioden börjar i mitten av mars och stänger i mitten av april.
- Sommarkurser: Ansökningsperioden sträcker sig från mitten av februari till mitten av mars.
Exakt ansökningsperiod och ansökningsdatum varierar från år till år. Vissa utbildningar öppnar för sen anmälan, men för de flesta kurser är den ordinarie ansökningsperioden din enda chans. Se därför till att lämna in din ansökan innan sista datumet har passerat.
Så skickar du in din ansökan till högskola/universitet
Att lämna in din ansökan är enkelt, men det kräver noggrannhet:
- Logga in på Antagning.se.
- Sök upp utbildningarna du är intresserad av och lägg till dem.
- Rangordna dina val i den ordning du helst vill bli antagen.
- Kontrollera att du uppfyller behörighetskraven.
- Ladda upp dokument som betyg eller intyg vid behov.
Kom ihåg att göra detta innan sista ansökningsdatum. Kontrollera också deadlines för att komplettera med saknade dokument om det behövs.
Håll koll på dina val och prioriteringar
Du kan söka till upp till 12 utbildningar samtidigt. Rangordna dem noggrant – det du helst vill läsa ska stå högst upp. Om du blir antagen till ditt förstahandsval stryks du från lägre prioriterade val. Notera att du kan läsa flera kurser samtidigt om det totala antalet poäng inte överstiger 45 per termin.
Efter att ansökningsperioden har passerat, logga in på Antagning.se för att kontrollera status på din ansökan och se ditt antagningsbesked. Kom ihåg att tacka ja i tid för att behålla din plats!
Säkra boendet tidigt med SBS
En viktig del av din förberedelse är att säkra boende. SBS erbjuder studentbostäder i 16 svenska studentstäder och en kostnadsfri bostadskö.
Börja i tid och håll koll på viktiga datum för både ansökan och boende. Lycka till!